Пирин планина – през зимата и лятото

Пирин планина е планински масив, разположен в югозападна България. Планинските вериги имат продълговат контур и се намират между реките Струма и Места. Планината е на второ място в България след Рила. Масивът включва 45 върха с височина 2600 м. Масивът е дълъг около 75 км, най-високият връх е връх Вихрен (2914 м). Планините покриват площ от около 1210 кв. Км.

През вековете планината е променяла името си повече от веднъж. Траките я наричали Орбел, което означавало „снежни планини“. Славяните са наричали планината Перун, името се свързва с името на бога Перун, живял на върха на Вихрен.

Многото песни и легенди на оригиналния местен фолклор бяха повлияни от величествената Пирин планина.

Повече от 70 горещи минерални извора произхождат от полите на Пирин.

На СПА и СКИ в Пирин планина

Пирин планина е подходяща за почивка през лятото и през зимата. Релефът й определя разнообразния климат, който е добра предпоставка за зимна ски ваканция, летен плаж  като  на  екзотичен  морски курорт, например на откритият басейн на СПА хотел Aspen Golf Resort – с нощувки в апартамент К-004.

Национален парк Пирин

Пирин планина
Национален парк Пирин

Един от най-старите резервати в България се намира тук „Баюви дупки – Джинджирица“, а друг резерват „Юлен“. Резервите са обявени за биосфера.

От 1983 г. по решение на ЮНЕСКО парк Пирин е защитен и включен в списъка на световното наследство.

Очите на Пирин

В северната част на масива са разположени над 180 алпийски езера, от които най-интересни са групите езера под имената: Бендеришки, Валявишки, Георгийски, Влахински, Кременски, Самодивски, Газейски. Най-голямото (12,4 ха) и най-дълбокото (29,5 м) езеро Пирина е Поповото (Папазгьол), а Горно-Полежанското езеро (на надморска височина 2710 м) е най-високото планинско ледниково езеро на целия Балкански полуостров.

Езеро Окото
Езеро Окото

Популярни курорти в Пирин планина:

  • Банско – Най-добрият ски курорт в България, с модерен и първокласен ски център и оборудване. На СПА в Банско е най-добрият избор.
  • Добринище: алпийска природа, минерални извори, типична българска селска атмосфера.
  • Разлог – намира се в Разложската долина сред трите планини Рила на север, Пирин на юг и Родопите на изток.
  • Кулиното – разположено в северната част на Пирин планина в долината на река Кулин, на надморска височина от 1400 м, сред булевардната гора.
  • Баня е малко живописно селце, на 6 км от популярния курорт Банско. Селото е разположено в долината на трите планини Пирин, Рила и Родопите. Село Баня е известно с над 70 горещи минерални извора и исторически паметници на културата.
  • Огняново – красиво планинско село, курортно място с термални извори, басейни и бани.
  • Мелник е най-малкият град в България. Градът е толкова привлекателен, че понякога туристите надвишават броя на местните жители. Градът е известен с уникалното си вино, стари автентични къщи и таверни.
  • Роженски манастир – един от няколкото манастира, запазени от Средновековието. Манастирът се намира в западната част на Пирин планина, на 6 км от Мелник.
  • Сандански – курорт с множество минерални извори и уелнес климат предлага топли басейни и бани, комфортни хотели и СПА центрове.
  • Симитли е малко живописно градче в Пирин планина.