СПА почивка – храна за душата и тялото

Разбира се, всяка жена иска да има привлекателна форма, прекрасен тен и чиста кожа. За щастие, днес могат да се предприемат спа процедури. В момента те включват набор от медицински процедури, насочени към повишаване на тонуса и цялостното благополучие.

Историята на спа терапията датира от далечното минало. Според една версия, това намаление само по себе си идва от латинския израз „sanus per aquam“, което означава „здраве чрез вода“. Всъщност древните римляни, които чували велики ценители на известни термални извори, използвали топла и студена вода, за да се отърват от много болести. Според друга версия името „Спа“ някога е било малко белгийско градче, известно с горещите си клавиши.

Колкото и да е, лечебната сила на водата винаги е привличала вниманието на владететлите. И така, дори император Петър I по едно време заповядва балнеологичният и калният курорт „Военни води“ да се организира по карелските земи, където самият той е лекуван с удоволствие там. Кралският пример беше заразен: скоро благородният цвят с радост започна да пътува до различни горещи извори. Още през ХХ век СПА терапията наистина пое втори вятър: сега е трудно да се намери курорт или санаториум, където не се предлагат спа процедури.

РЕЛАКСИРАЙ НА МАКС


В момента СПА терапията включва огромно разнообразие от лечебни методи. В допълнение към водните процедури, комплексът от процедури включва кални процедури, таласотерапия, фототерапия, ароматерапия, различни видове обвити и масажи за тяло. Някои стаи предлагат наистина екзотични услуги, включително лечение с камъни и шампанско.

Какво обединява всички тези различни видове техники? Важно е почти всички те да са фокусирани върху въздействието не върху определени органи, а върху целия организъм. Тялото оздравява – и след това самата душа става спокойна. Допълнителен ефект е детоксикацията на организма, незабележимото изчезване на излишните мазнини, възстановяването на естествения водно-солевия баланс … С една дума, има сложно изцеление както на духовните, така и на физическите компоненти на личността.

СПА ПОЧИВКА – ОТДЕЛЕТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ

Въпреки това трябва да се имат предвид и противопоказанията, когато се прибягва до спа терапия. При остри възпалителни заболявания, висока температура, хронични кожни заболявания, тиреотоксикоза се препоръчва да се внимава с методите на SPA терапията. Така или иначе, трябва да се помни, че в момента СПА терапията не е толкова серия от определени процедури, колкото начин на живот. И запознаването с този стил за всеки човек постепенно води до придобиване на естествена радост и хармония със себе си.